НАЛОГ О ПРИВАТИЗАЦИЈИ

Високи представник и међународна заједница су затражили од власти Републике Српске (РС) да одложе спровођење програма приватизације у Републици Српској, како би се обезбиједила међународна помоћ чиме би се овај процес учинио вјеродостојним и водио ка успјешном прелазу на слободну тржишну економију.

 

Правним власништвом државне и јавне имовине у Босни и Херцеговини (БиХ) би тек требало да се бави Парламентарна скупштина БиХ. Актуелном закону о приватизацији у РС недостаје чврст технички оквир и у садашњем облику може довести само до преваре високих размјера и распродаје државне и јавне имовине. Осим тога, дозвољавање приватизације у ентитету РС, би представљало кршење Дејтонског мировног споразума, јер би она била дискриминаторна у односу на избјеглице и расељена лица са територије Републике Српске, која још нису у могућности да се врате.

 

Због тога, ступајући на снагу данас, овим налажем да не смије доћи до било какве приватизације државне или јавне имовине или фирми којим руководи држава, земљишта, опреме и других посједа, било да је то власништво или радња у надлежности локалних, регионалних или власти РС, унутар подручја под мојом супервизијом, док се то питање не разријеши од стране Парламентарне Скупштине БиХ или док ја не укинем овај налог писменим путем.

 

 

Роберт В. Фаранд

супервизор за Брчко

4. децембар 1997. године

Posted in Налози супервизора

mapa_brckog

Међународна заједница вјерује да власти Брчког имају институционалне капацитете да служе грађанима Дистрикта и да одговоре на изазове са којима се они сусрећу.


roderick


linije