АМАНДМАНИ НА НАЛОГЕ СУПЕРВИЗОРА О НАПЛАТАМА НА МОСТОВИМА У БРЧКОМ

Допуном и измјеном Налога супервизора од 30. августа 1997. године, Налогом супервизора од 9. октобра 1997. године, локалној полицији и царини Републике Српске (РС) је забрањено наплаћивање било каквих такси, било које врсте, лицима која возилима или пјешке прелазе мост у Брчком у било којем правцу. Ови налози се односе и на путнички и на жељезнички мост у Брчком.

 

Влада Босне и Херцеговине (БиХ) је прописала «Закон о царинској политици и тарифама» који ступа на снагу 13. новембра 1997. године, којим се регулише јединствена политика наплате царинских даџбина на међународним граничним прелазима БиХ. Уз то су владе Републике Српске и Федерације постигле Споразум о реципрочном систему депозита за транзит високотарифних роба, како би се ентитетима дозволило да наплаћују царинске депозите у складу са законима БиХ.

 

Због тога, ступајући на снагу данас, овим мијењам и допуњујем горе наведене налоге супервизора како бих дозволио цариницима Републике Српске на мостовима у Брчком да наплаћују царине и царинске депозите као што је договорено између ентитета.

 

У случају да локална полиција и царински службеници Републике Српске не буду поштовали овај закон БиХ или ако га буду примјењивали на дискриминаторан или бесправан начин, ја ћу узети у обзир мјере како бих спријечио такве дискриминаторне или незаконите радње, укључујући и модификацију овог налога како бих поновно наметнуо забрану наплаћивања било каквих такси на овим мостовима.

 

Овај налог се односи само на наплаћивање царинских депозита и наплаћивање царина на мостовима. Наплаћивање виза, путарина или других такси је и даље забрањено на мостовима. Полиција Републике Српске неће ни под каквим околностима наплаћивати било какве таксе на мостовима, нити ће полиција Републике Српске пратити или помагати царинске службенике Републике Српске при наплаћивању горе наведених царинских даџбина.

 

Овај налог ће бити истакнут на видном мјесту поред полицијског и царинског граничног прелаза на путничком мосту у Брчком и на царинском контролном пункту на жељезничком мосту у Брчком како би га видјели сви путници. Неистицање овог обавјештења на наведени начин ће само по себи представљати незакониту радњу која ће резултирати проглашавањем граничног прелаза илегалним контролним пунктом уз све посљедице које ће из тога произаћи.

 

Роберт В. Фаранд

супервизор за Брчко

13. новембар 1997. године

Posted in Налози супервизора

mapa_brckog

Међународна заједница вјерује да власти Брчког имају институционалне капацитете да служе грађанима Дистрикта и да одговоре на изазове са којима се они сусрећу.


roderick


linije