Налог супервизора, 1997

 

Српска православна црква у Брчком, на челу са оцем Славком Максимовићем, је наставила са изградњом нове цркве 17. септембра или око тог датума, на Мерајама, дијелу града Брчког са раније већинским муслиманским становништвом. На састанку одржаном 17. јуна са бившим високим представником, Карлом Билтом и доле потписаним, градоначелник Брчког Миодраг Пајић се сложио да се заустави изградња ове цркве док се не постигне договор између српске и муслиманске вјерске заједнице поводом изградње богомоље на Мерајама.

 

Према Дејтонском мировном споразуму, избјегла и расељена лица имају право да се

врате својим предратним домовима. Стога изградња ове цркве има озбиљне импликације за миран процес повратка. Као супервизор за Брчко, одговоран сам да спроводим процес повратка на миран, постепен и методичан начин. Због тога налажем да се даља изградња српске православне цркве на Мерајама одмах заустави. Овај налог ће остати на снази све док се не успостави нова мултиетничка општинска администрација, како би се размотриле друштвене посљедице локације ове цркве у мјесну заједницу Мераје.

 

 

Роберт В. Фаранд

супервизор за Брчко

19. септембар 1997. године

Posted in Налози супервизора

mapa_brckog

Међународна заједница вјерује да власти Брчког имају институционалне капацитете да служе грађанима Дистрикта и да одговоре на изазове са којима се они сусрећу.


roderick


linije