Налог супервизора, 1997

Обавијештен сам да полицијске власти Републике Српске на друмском мосту у Брчком наплаћују таксу за прелазак возила преко моста из правца Хрватске. Издавање виза и наплата таксе од стране ентитетске полиције РС је незаконита. Послије консултација са командантом SFOR-а и командантом УН/IPTF-а, овим налажем да ова пракса буде прекинута без одлагања.

 

Даље, колико сам разумио, царинске и полицијске власти РС на друмском мосту наплаћују путарину. 21. августа 1997. године, амбасадор Герд Вагнер, виши замјеник високог представника у име високог Ппедставника и као највиша инстанца која се односи на тумачење Мировног споразума и цивилну имплементацију, послао је писмо предјседнику Биљани Плавшић и предсједнику Владе Гојку Кличковићу. Тим писмом их обавјештава да су прописи о путарини РС и наплата те таксе у супротности са Уставом Босне и Херцеговине, пошто оне стварају незакониту дискриминацију, спречавају слободу кретања, и крше компетенције Босне и Херцеговине установљењем стране политике. На бази горе реченог, ја издајем налог да све активности које се односе на наплату путарине на мосту од стране полиције и царинских власти РС буду прекинуте без одлагања.

 

Роберт В. Фаранд

супервизор за Брчко

30. август 1997. године

Posted in Налози супервизора

mapa_brckog

Међународна заједница вјерује да власти Брчког имају институционалне капацитете да служе грађанима Дистрикта и да одговоре на изазове са којима се они сусрећу.


roderick


linije