Nalog u vezi Procedure za povratak u Brčko

 

Kao supervizor za Brčko, ovim izdajem Nalog u skladu sa ovlaštenjima meni datim po Odluci Prelazne međunarodne supervizije za područje Brčko.

 

Član VII. I. B. (4) Odluke određuje da bi «supervizor trebao utemeljiti program kojim bi uticao na metodičan i postepen povratak bivših stanovnika svojim domovima na relevantno područje». Procedura Komisije za povratak u Brčko i Komisije za povratak, utemeljena od strane mog ureda osiguravaju miran, metodičan i postepen povratak na planiranom nivou.

 

Ovaj nalog se izdaje i odnosi se na točku 14 Procedure za povratak u Brčko, izdane 24. aprila 1997. godine.

 

Predstavnici povratnika čiji je povratak odobren, su obavezni da doprinose mirnom, postepenom i metodičnom procesu povratka. Da bi se to obezbijedilo kad povratak bude odobren u skladu sa Procedurom za povratak u Brčko, gradonačelnici Rahića i Ravne Brčkog moraju najaviti planirane grupne povratke Komisiji za povratak u pismenom obliku, najmanje nedelju dana unaprijed.

 

Traži se od svih povratnika da na dan njihovog povratka odu na određenu lokaciju, da

prime OHR-ove plasitične navlake i plastificirane kartice. Moj ured će unaprijed

obavijestiti relevantne općinske vlasti o toj lokaciji. Sve osobe kojima je odobren povratak, bilo od strane Međunarodne stambene komisije ili od strane Komisije za povratak, moraju prihvatiti OHR-ovu plastičnu navlaku i plastificiranu karticu. Povratnici moraju staviti svoje lične karte u OHR-ove plastične navlake. Te lične karte moraju cijelo vrijeme ostati u OHR-ovim plastičnim navlakama.

 

Stanovnici koji su se ranije vratili u skladu sa procedurom Međunarodne stambene komisije će dobiti uputstva od strane Komisije za povratak gdje i kada se moraju registrirati da bi primili OHR-ove plastične navlake i plastificirane kartice.

 

Kada se vlasti Republike Srpske budu složile da izdaju lične karte Republike Srpske, na dan i u mjestu povratka, svi povratnici, uključujući i one koji su prihvatili OHR-ove plastične navlake i plastificirane kartice, će biti obavezni da prihvate dokumente Republike Srpske u skladu sa paragrafom 7 Procedure za povratak u Brčko i mog Naloga u svezi ličnih karata povratnika u Brčko, od 12. avgusta.

 

Robert W. Farrand

supervizor za Brčko

12. avgusta 1997. godine

Posted in Nalozi supervizora

mapa_brckog

Međunarodna zajednica vjeruje da vlasti Brčkog imaju institucionalne kapacitete da služe građanima Distrikta i da odgovore na izazove sa kojima se oni susreću.


roderick


linije