Nalog u svezi Procedure za povratak u Brčko

Kao supervizor za Brčko, ovim izdajem Nalog sukladno ovlastima meni datim po Odluci Prijelazne međunarodne supervizije za područje Brčko.

 

Članak VII. I. B. (4) Odluke određuje da bi «supervizor trebao utemeljiti program kojim bi utjecao na metodičan i postupan povratak bivših stanovnika svojim domovima na relevantno područje». Procedura Povjerenstva za povratak u Brčko i Povjerenstva za povratak, utemeljenih od strane mog ureda osiguravaju miran, metodičan i postupan povratak na planiranoj razini.

 

Ovaj nalog se izdaje i odnosi se na točku 14 Procedure za povratak u Brčko, izdane 24. travnja 1997. godine.

 

Predstavnici povratnika čiji je povratak odobren, su obvezni da doprinose mirnom, postupnom i metodičnom procesu povratka. Da bi se to osiguralo kad povratak bude odobren u sukladnosti sa Procedurom za povratke u Brčko, gradonačelnici Rahića i Ravne Brčkog moraju najaviti planirane skupne povratke Povjerenstvu za povratak u pismenom obliku, najmanje tjedan dana unaprijed.

 

Traži se od svih povratnika da na dan njihovog povratka odu na određenu lokaciju, da

prime OHR-ove plasitične ovitke i plastificirane kartice. Moj ured će unaprijed izvijestiti relevantne općinske vlasti o toj lokaciji. Sve osobe kojima je odobren povratak, bilo od strane Međunarodnog stambenog povjerenstva ili od strane Povjerenstva za povratak, moraju prihvatiti OHR-ov plastični ovitak i plastificiranu karticu. Povratnici moraju staviti svoje osobne iskaznice u OHR-ove plastične ovitke. Te osobne iskaznice moraju cijelo vrijeme ostati u OHR-ovim plastičnim ovicima.

 

Stanovnici koji su se ranije vratili sukladno proceduri Međunarodnog stambenog povjerenstva dobit će naputke od strane Povjerenstva za povratak gdje i kada se moraju registrirati da bi primili OHR-ove plastične ovitke i plastificirane kartice.

 

Kada se vlasti Republike Srpske budu složile da izdaju osobne iskaznice Republike Srpske, na dan i u mjestu povratka, svi povratnici, uključivši i one koji su prihvatili OHR-ove plastične ovitke i plastificirane kartice, bit će obvezni prihvatiti dokumente Republike Srpske sukladno paragrafu 7 Procedure za povratak u Brčko i mog Naloga u svezi osobnih iskaznica povratnika u Brčko, od 12. kolovoza.

 

Robert W. Farrand

supervizor za Brčko

12. kolovoza 1997. godine

Posted in Nalozi supervizora

mapa_brckog

Međunarodna zajednica vjeruje da vlasti Brčkog imaju institucionalne kapacitete da služe građanima Distrikta i da odgovore na izazove sa kojima se oni susreću.


roderick


linije