Nalog supervizora, 1997

Izviješten sam da policijske vlasti Republike Srpske na drumskom mostu u Brčkom naplaćuju taksu za prelazak vozila preko mosta iz pravca Hrvatske. Izdavanje viza i naplata takse od strane entitetske policije RS je nezakonita. Nakon konzultacija sa zapovjednikom SFOR-a i zapovjednikom UN / IPTF-a, ovim nalažem da ova praksa bude prekinuta bez odlaganja.

Dalje, koliko sam razumio, carinske i policijske vlasti RS na drumskom mostu naplaćuju cestarinu. 21. kolovoza 1997 godine, veleposlanik Gerd Wagner, viši zamjenik visokog predstavnika u ime visokog predstavnika i kao najviša instanca koja se odnosi na tumačenje Mirovnog sporazuma i civilnu provedbu, poslao je pismo predsjednici Biljani Plavšić i predsjedniku Vlade Gojku Kličkoviću. Tim pismom ih izvješćuje da su propisi o cestarini RS i naplata te takse u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, pošto one stvaraju nezakonitu diskriminaciju, sprječavaju slobodu kretanja, i krše kompetencije Bosne i Hercegovine ustanovljavanjem strane politike. Na temelju gore rečenog, ja izdajem nalog da sve aktivnosti koje se odnose na naplatu cestarine na mostu od strane policije i carinskih vlasti RS budu prekinute bez odlaganja.

Robert W. Farrand

supervizor za Brčko

Brčko, 30. kolovoz, 1997

Posted in Nalozi supervizora

mapa_brckog

Međunarodna zajednica vjeruje da vlasti Brčkog imaju institucionalne kapacitete da služe građanima Distrikta i da odgovore na izazove sa kojima se oni susreću.


roderick


linije