NALOG ZA OSOBNE ISKAZNICE POVRATNIKA U BRČKO

 

Dana 12. kolovoza 1997. godine, supervizor za Brčko, ovim izdajem Nalog u sukladnosti sa ovlastima meni datim po Odluci Prijelazne međunarodne supervizije za područje Brčko.

 

Povratnici u općinu Brčko, na teritoriju Republike Srpske, moraju posjedovati važeću osobnu iskaznicu. Ta osobna iskaznica im daje ista prava i obveze kao i ostalim stanovnicima općine.

 

Zahtijevao sam od vlasti u Brčkom da izdaju osobne iskaznice Republike Srpske na dan i u mjestu povratka građana, koji trenutačno žive u Federaciji i kojima je odobren povratak u Brčko. Vlasti su odbile postupiti prema mom zahtjevu unatoč mojim intenzivnim pokušajima kao supervizora.

 

Stoga, povratnicima kojima je povratak odobren bilo od strane sadašnjeg Povjerenstva za povratak ili od strane Međunarodnog stambenog povjerenstva, federacijske osobne iskaznice zajedno sa OHR-ovim plastičnim ovitkom i plastificiranom karticom bit će važeće osobne iskaznice sve dok je ovaj Nalog na snazi. U tu svrhu, plastični ovici i plastificirane kartice bit će izdavane od strane IPTF-a i policijskh službenika Republike Srpske na dan i u mjestu povratka. Na OHR-ovoj plastificiranoj kartici stoji da «važi u prijelaznom periodu međunarodne supervizije daytonske provedbe na području Brčkog do krajnje odluke Arbitražnog tribunala za područje Brčkog.»

 

Popis svih osoba kojima je OHR izdao plastificiranu karticu bit će sačuvan kod OHR-a i

IPTF-a. Vlasti Republike Srpske u Brčkom dobit će kompletan popis imena osoba.

 

Povratnici na području Brčkog koji nose ovakvu osobnu iskaznicu zajedno sa OHR-ovim dodatkom, imaju ista prava i obveze kao i nositelji redovite osobne iskaznice Republike Srpske i omogućeno im je da prihvaćaju svoje obveze u sukladnosti sa Procedurom za povratak.

 

Ovaj Nalog ostaje na snazi sve dok ja, supervizor, ne zaključim da vlasti Republike Srpske u Brčkom postupaju u sukladnosti sa mojim zahtjevom da se izdaju osobne iskaznice Republike Srpske prema gore navedenim dogovorima.

 

Robert W. Farrand

supervizor za Brčko

Brčko, 12. kolovoza 1997. godine

Posted in Nalozi supervizora

mapa_brckog

Međunarodna zajednica vjeruje da vlasti Brčkog imaju institucionalne kapacitete da služe građanima Distrikta i da odgovore na izazove sa kojima se oni susreću.


roderick


linije